Hvorfor fejrer vi advent? 7. marts 2019 – I kategorien: Juletraditioner – Tags: , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks*

Hvad betyder advent og hvorfor fejrer vi det?

Advent er en samlet betegnelse for de sidste fire søndage inden jul. Ordet er en omskrivning af det latinske “Adventus Domini”, som betyder “Herrens komme”, hvilket henviser til Jesu fødsel. Adventstiden ment som en slags ventetid, hvor man indstiller sig på et af årets største kristne fester. Selv om man ikke skulle tro det, når man ser på den måde, vi fejrer julen på, så er påsken med Jesu Genopstandelse stadig den vigtigste højtid indenfor den kristne tro.

Første søndag i advent er begyndelsen på det nye kirkeår. Derfor er salmen “Vær velkommen, Herrens år” også et fast indslag i de fleste gudstjenester første søndag i advent.

Julen er også lysets fest

Den måde, som advent fejres på i dag, hvor vi tænder 4 lys i adventskransen er et relativt nyt fænomen. Skikken med at sætte lysene på en krans stammer fra Tyskland og spredte sig til Sønderjylland under 1. Verdenskrig. Adventskransen, som vi kender den i dag, blev dog først rigtig populær i de danske hjem under besættelsen. Her blev lysene et symbol på håb og frihed.

Traditionen med at tænde lys i den mørke tid går dog helt tilbage til før, vi blev kristne. Dengang fejrede man jól, en lysets fest, der markerede, at lyset langsomt vendte tilbage. Vintersolhverv, årets korteste dag, falder ofte på den 21. december, og det kan måske forklare, hvorfor den nordiske jólefest smeltede sammen med fejringen af Jesu fødsel. Sikkert er det i hvert fald, at lyset altid har haft en særlig betydning i årets mørkeste tid.

Sådan laver du en adventskrans

En adventskrans kan se ud på mange måder, men de fire lys er altid et fast element. Du kan vælge at lave den helt simple version med fire lys i stager uden yderligere pynt, finde grankogler og gran i skoven eller lade børnene bestemme, om den skal dekoreres med nisser eller lakridskonfekt.

Adventskransen kan sagtens laves af det, du allerede har i huset.

Mangler du ideer til adventskransen?

Leder du efter ideer til adventkransen, så har Creativ Company mange fine ideer. På billedet her ses en af deres vejledninger til en mere utraditionel adventkrans, som børn kan være med til at lave. Se flere ideer til adventskranse her: Ideer til adventskranse fra CCHobby

Adventskrans af flettede julestjerner

Læs om alle juletraditionerne her!

« Nemme tricks til besøg af drillenissen
Den bedste opskrift på hjemmelavet rødkål – og den nemme »